Suomalainen musiikki


Kuuluisin suomalainen kansallissäveltäjä on Johan Christian Julius ”Jean” Sibelius. Sibeliusta pidetään suomalaisen musiikin perustajana. Hänen arvostetuimpia teoksiaan ovat seitsemän sinfoniaa, sinfoniset runot sekä viulukonsertto.

Sibeliuksen jälkeenkin on Suomesta löytynyt lahjakkaita musiikin ammattilaisia, kuten oopperalaulaja Karita Mattila, pianisti Olli Mustonen, säveltäjä Einojuhani Rautavaara. Nykypäivän kansainvälisestikin tunnettuja orkestereita ovat mm. HIM, Rasmus, Nightwish sekä euroviisuvoittaja Lordi

Suomea pidetään kapellimestareiden ja laulajien maana, ja totta onkin, että näillä kahdella rintamalla suomalainen esittävä musiikki on saavuttanut eniten kansainvälistä menestystä. Varsinkin nimekkäitten kapellimestareiden määrää on ihmetelty. Sibelius-akatemian entinen professori Jorma Panulan kansainvälinen ura on ollut näyttävä, ja hänen oppilaistaan Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste ja Osmo Vänskä ovat seuranneet hänen jälkiään. Heitä hieman vanhempaa ikäluokkaa edustavat ensimmäisen Karajan-kapellimestarikilpailun voittaja Okko Kamu sekä Leif Segerstam. Merkittävän kansainvälisen uran luonut Paavo Berglund sekä Suomen Kansallisoopperan ylikapellimestari Ulf Söderblom nousivat esiin jo 1950-luvulla Wienin-opintojensa jälkeen.

Suomalaisen musiikin tärkeä taitekohta oli vuosi 1882. Silloin maahan syntyi kolme yhä elävää instituutiota, jotka ovat jatkuvasti keskeisiä omalla alallaan: Helsingin kaupunginorkesteri, nykyinen musiikkikorkeakoulu Sibelius-akatemia ja mieskuoro Ylioppilaskunnan laulajat.

Suomessa järjestetään vuosittain useita musiikkijuhlia ja -festivaaleja. Tunnetuimpiin lukeutuvat Pori Jazz, Savonlinnan oopperajuhlat ja Kaustisen kansanmusiikkijuhlat.


Lähteet:

Helistö, Paavo (1993) Musiikki. Sisältyy teokseen Suomen taide ja kulttuuri. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino.

Virtual Finland: Finnish music in a nutshell
http://virtual.finland.fi/netcomm/news/showarticle.asp?intNWSAID=26972

Kuva:

Virtual Finland: Jean Sibelius
http://virtual.finland.fi/netcomm/news/showarticle.asp?intNWSAID=26176