Seuraavat 10 vuotta


Suomen 90-vuotisjuhlaa vietetään melko matalalla profiililla, ovathan 100-vuotisjuhlat jo ovella. Kymmenessä vuodessa kuitenkin ehtii tapahtua kaikenlaista. Tulevaisuuden tutkimuksen seuran jäsenet visioivat, miltä elämä Suomessa näyttää kymmenen vuoden kuluttua.

Turvallinen Suomi?
Yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja ovat mm. valtion johtaminen, kansainvälinen toiminta, sisäisen turvallisuuden ylläpitäminen, talouden ja infrastruktuurin toiminta. Mikä on kansalaisen tuleva rooli näiden toteuttamisessa?
Lue lisää
Kaksi näkökulmaa tulevaisuuteen
Tulevaisuudentutkimus tutkii muutosta: murrosaikoja ja niiden välisiä suvantovaiheita. Tässä artikkelissa hahmotellaan Suomea vuonna 2017. Kymmenen vuoden aikaperspektiivi on yllättävän hankala ja harhaan johtava. Moni asia ehtii muuttua.
Lue lisää
Junamatka 2017
Muistelen junamatkaa kymmenen vuotta sitten: silloin oli niin kuuma. Hiki valui selkääni pitkin kun nojailin keinonahkaverhoiltuun istuimeen. Syliäni lämmitti vielä kannettava tietokone. Sillä kirjoitin raporttia - pitkät ja tuskalliset työmatkat kannatti käyttää hyväkseen.
Lue lisää
2017: Vanhuus astuu ulos kaapista
Miltä näyttää vuoden nykypäivän kulutusyhteiskunta? Euroopan maissa kuluttajakunta on selkeästi vanhentunut, kun sodan jälkeen syntyneet ikäluokat ovat siirtyvät eläkkeelle 2010-luvulla.
Lue lisää
Eläkeläismuori asuu yksin
Istun Eräjärven kylätuvan viestimyllyssä, vanhassa kunnostetussa pallotuolissa, johon on lisätty jalkatuki. Tässä saa oikein mukavan ja rennon asennon ja sitä tarvitsen juuri nyt. Lue lisää
Voiko suomalainen hyvinvointivaltio hyvin v. 2017?
Tämän artikkelin tavoitteena on osoittaa, että hyvinvointivaltiolla, sosiaalisella pääomalla ja luottamuksella on juuret sadan vuoden takaisessa Suomessa. Lue lisää
Lukuhetki tammikuussa 2017
On tammikuinen aamu vuonna 2017. Istun keittiön pöydän äärellä ja luen aamulehteä. Piintyneen tapani mukaan luen sen alusta loppuun aloittaen pääkirjoituksesta. Lue lisää