Kansallisooppera juhlii Suomea kotimaisilla oopperoilla


Suomen Kansallisoopperan tiedotus 24.1.2007

Suomen Kansallisooppera juhlistaa Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlaa omistamalla kauden 2006-2007 suomalaisille oopperoille. Kausi alkoi syksyllä uusimmalla suomalaisella oopperalla Käärmeen hetki, tammikuussa ensi-iltansa sai ensimmäinen suomalainen ooppera Kung Karls jakt ja keväällä esitetään kaksi 1970-luvun käänteentekevää teosta, Aulis Sallisen Punainen viiva ja Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset.

Fredrik Paciuksen ja Zacharias Topeliuksen Kung Karls jakt on merkittävä osa suomalaista kulttuurihistoriaa. Pienessä ja köyhässä Suomessa pystyttiin tekemään ja esittämään oma ooppera jo vuonna 1852. Näin osoitettiin Suomen olevan kansakunta kansakuntien joukossa. Kaiken lisäksi tuloksena oli musiikillisesti korkeatasoinen ja tekstiltään kiinnostavasti ajankohdan henkeä heijastava ooppera, joka kiinnostaa kuulijoita edelleen.

Suomen Kansallisoopperassa Kung Karls jakt esitetään Joakim Grothin ohjaamana raikkaan älykkäänä toteutuksena, jossa nykyaika ja menneisyys kohtaavat. Musiikin johtaa Jan Söderblom ja lavastuksen ja puvut on suunnitellut Mark Väisänen.

Aulis Sallisen Punainen viiva kertoo tapahtumista sata vuotta sitten. Topin ja Riikan köyhä perhe panee toivonsa ensimmäisiin eduskuntavaaleihin, mutta yhteiskunnallinen muutos ei ehdi heidän avukseen: Topi kuolee karhun raatelemana. Aulis Sallisen säveltämänä Punainen viiva muutti vuonna 1978 suhtautumista oopperaan. Se osoitti lopullisesti, että ooppera voi olla koko kansan taidetta. Yhdessä Viimeisten kiusausten kanssa Punainen viiva teki suomalaisista oopperakansan. Ohjaaja Pekka Milonoffin käsissä Punaisesta viivasta on tulossa toteutus, joka puhuttelee tämän päivän ihmistä.

Siinä missä Punainen viiva peilaa kansakunnan poliittista historiaa, Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset tarkastelee suomalaisuuden aatteellista ja hengellistä syntyä. Saarnaaja Paavo Ruotsalaisen elämästä kertova ooppera on ollut vuoden 1975 ensiesityksestään saakka niin suosittu, että se pian ohittaa jo Madetojan Pohjalaiset Suomen eniten esitettynä oopperana. Suomen Kansallisooppera vie uskonnollisen oopperan tällä kertaa kirkkoon. Temppeliaukion kirkossa esitetään puolinäyttämöllinen toteutus Jussi Tapolan ohjaamana.

Lisätietoja:
Suomen Kansallisooppera / Tiedotus
Tiedotuspäällikkö Heidi Almi (09) 4030 2321, tiedottaja Heli Rislakki p. (09) 4030 2320, tiedottaja Johanna Järventaus p. (09) 4030 2322, päädramaturgi Juhani Koivisto
p. (09) 4030 2215, tiedotusassistentti Marianne Leinonen p. (09) 4030 2323,
faksi (09) 4030 2295.

Sähköpostiosoitteet etunimi.sukunimi@operafin.fi, www.operafin.fi.