Itsenäisen Suomen 90-vuotisjuhlavuosi käynnistyi yhteislauluin 


Opetusministeriö 4.1.2007

Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlavuoden avajaiset järjestettiin torstaina Finlandia-talossa. Tasavallan presidentti Tarja Halonen avasi juhlavuoden. Hänen aiheinaan juhlahaastattelussa olivat muun muassa sotiemme veteraanit ja Suomen tulevaisuus.  Avajaisten lisäksi juhlavuoden päätapahtumia ovat SuomiAreenan yhteydessä järjestettävä uus- ja ulkosuomalaistapahtuma 18.7. Porissa ja Iloinen Vartti Itsenäiselle Suomelle 5.12. kaikkialla Suomessa.

Finlandia-talon avajaistapahtumaan oli kutsuttu suomalaisia ympäri maata. Paikalla oli eri-ikäisiä ja eritaustaisia kansalaisia lähes 200 kunnasta, ja kaukaisin suomalaisvieras tuli Kanadasta. Mukana oli myös useita muun muassa veteraaneja, nuorisoa ja maahanmuuttajia edustavia kansalaisjärjestöjä. Avajaisten moni-ilmeinen vierasjoukko korosti sitä, että itsenäisyys on kaikille suomalaisille yhteinen asia.  

Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlavuoden tunnus ME! viittaa nykysuomalaisuuden laajuuteen: kantaväestön ja vanhojen vähemmistöjen ohella uussuomalaisiin ja ulkosuomalaisiin. ME!-hengen avulla on saatu paljon hyvää aikaan ja kehitetty satojen vuosien ajan yhdessä nyt juhlittavaa suomalaista elämänmuotoa. Juhlavuoden tunnus kannustaa tekemään ja toimimaan yhdessä vastedeskin. Juhlavuoden teemoja ovat: historia ja tulevaisuus, luonto ja kesä, kieli ja kulttuuri, musiikki, muotoilu sekä liikunta ja urheilu. Teemojen toteuttamisesta vastaavat juhlavuoden yhteistyökumppanit.

Avajaisissa Suomi-kuvaa läheltä ja kaukaa pohtivat uussuomalainen Umayya Abu-Hanna ja ulkosuomalainen Marko Suomalainen Thessalonikista Kreikasta. Avajaistapahtumassa laulettiin kolme yhteislaulua - Arvon mekin ansaitsemme, Lähteellä ja Sininen ja valkoinen - joista vuoden aikana valitaan yleisöäänestyksellä yksi onnittelulauluksi Suomelle. Finlandia-taloon oli saapunut myös yksi tunnetuimmista ulkosuomalaisista, Jukka Kuoppamäki Dortmundista Saksasta, siivittämään Sininen ja valkoinen -yhteislaulua.

Iloista Varttia Itsenäiselle Suomelle vietetään itsenäisyyspäivän aattona 5.12. klo 12.00. Koko kansa voi silloin laulaa yleisöäänestyksen voittanutta onnittelulaulua yhteislauluna. Tavoitteena on, että Suomi pysähtyy hetkeksi. Juhlahetkeä vietetään kaikkialla Suomessa ihmisten arkiympäristössä: koulussa, työpaikalla, kodissa, vanhainkodissa, päiväkodissa, sairaalassa, autossa, kadulla, kaupassa, torilla... Vartin yhteisen osan lisäksi toivotaan, että yhteisöissä järjestetään omaa yhteistä, itsenäisen Suomen juhlistamiseen sopivaa ohjelmaa. 

Juhlavuoden verkkosivusto on avautuu osoitteessa www.suomi90finland.fi.

Lisätietoja:
Juhlavuoden pääsihteeri, opetusneuvos Ritva-Sini Merilampi, p. (09) 160 77234
tai 040 580 1877.