Kuukauden juhlija - Suomenhevonen

Suomenhevonen 100 vuotta -juhlavuosi 2007

Vuosi 2007 on suomenhevosen juhlavuosi. Suomenhevosen kantakirjan perustamisesta tulee kuluneeksi tänä vuonna 100 vuotta. Suomenhevosta on jalostettu puhtaana rotuna vuodesta 1907 lähtien. Vuosi 2007 on myös maamme 16 hevosjalostusliiton ja koko suomalaisen hevosalan yhteinen juhlavuosi.

Teemoja juhlavuodella on kaksi: kiitos menneestä sekä vahvassa nykyisyydessä tulevaisuuden avaimet. Juhlavuoden tapahtumissa voit tutustua suomenhevosen arvokkaaseen historiaan sekä suomenhevosen monipuolisiin tämän päivän käyttömuotoihin. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään koko vuoden eri puolella Suomea. Tapahtumat löytyvät www.suomenhevonen.info –sivujen tapahtumakalenterista.

Suomenhevosen juhlavuosi toteutuu koko hevosalan kattavan yhteistyön voimin. Juhlavuoden valtakunnallisesta suunnittelusta ja koordinoinnista vastaa Suomen Hippos ry sekä Suomenhevonen 100 vuotta -työryhmä. Juhlavuoden valmistelussa ovat olleet mukana lukuisat hevosalan yhdistykset, yrittäjät ja harrastajat. Juhlavuosi 2007 onkin koko suomalaisen hevosalan yhteinen voimannäyte.

Takana arvokas historia

Suomenhevonen on kulkenut kanssamme läpi sen satavuotisen historian. Suomenhevosen merkitys Suomen yhteiskunnalle on kiistaton: hevonen oli välttämätön edellytys elämiselle ja toimeentulolle maatalousvaltaisessa nuoressa tasavallassa, se oli taistelukumppani sodissamme ja korvaamaton työtoveri jälleenrakentamisen vuosina.

Suomalaiset ovat eläneet ja työskennelleet tiiviissä yhteistyössä suomenhevosen kanssa; samalla suomenhevonen on muokannut suomalaisuutta ja suomalaista identiteettiä. Teollistuneessa, kaupungistuvassa Suomessa hevosen rooli on muuttunut työtoverista urheilu- ja harrastuskumppaniksi.

Vuonna 1907 astui voimaan suomenhevosen historian merkittävin päätös: yleisen, koko maan käsittävän kantakirjan perustaminen suomenrotuisille oriille. Kaksi vuotta myöhemmin Suomen Senaatti teki täydentävän päätöksen, jonka mukaan aloitettiin myös hevosjalostusliittojen toimeenpanemat tammojen kantakirjaukset sekä annettiin määräykset valtion ravikilpailujen järjestämisestä.

Edessä vauhdikas tulevaisuus!

Tänä päivänä suomenhevonen palvelee hevosurheilun monissa eri lajeissa, raviurheilussa, ratsastuksessa sekä työhevosena. Suomenhevonen maamme oloihin jalostuneena on kestävä ja ainutlaatuinen hevosrotu.

Myös tulevaisuudessa se takaa maamme omaleimaisen kilpailutoiminnan sekä palvelee rehellisellä luonteellaan ja monipuolisilla ominaisuuksillaan suomalaisessa hevosharrastuksessa ja alan yritystoiminnassa.

Lisätietoja: www.suomenhevonen.info.

_________________________________________________________________________

Aikaisemmat juhlijat:

Tammikuu - Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto