Juhlavuosi

Taustaa

Valtiollisia juhlia on viime vuosina vietetty tiuhaan tahtiin, eduskunnan satavuotisjuhlista Snellmaniin. Lähivuosina juhlitaan vielä muun muassa merkkivuotta 1809. Mahdollisesta juhlaväsymyksestä huolimatta − itsenäinen Suomi on aina juhlimisen arvoinen asia!

Suomi 75 -juhlavuosi oli suuri tapahtuma, Suomi 80 paljon pienimuotoisempi. Samoin Suomi 90 -juhlavuoden profiili jäänee varsin matalaksi, sillä jo nyt odotellaan Suomi 100 -juhlintaa.

Valtioneuvoston kanslia asetti tammikuussa 2006 valtuuskunnan ja toimikunnan valmistelemaan ja toteuttamaan Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlavuotta. Valtuuskuntaa johtaa kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin ja toimikuntaa opetusministeriön kansliapäällikkö Harri Skog. Hankkeen pääsihteerinä toimii opetusneuvos Ritva-Sini Merilampi opetusministeriöstä.

Juhlavuoden ydinhankkeet 2007

Juhlavuoden avaus 4. tammikuuta Helsingissä
Juhlavuoden avaustapahtuma oli tammikuun 4. päivänä klo 12.00−14.00 Finlandia-talossa Helsingissä. Suomen kunnille lähetettiin kutsu, jossa pyydettiin kutakin kuntaa nimeämään 2−3 eri-ikäistä ja eritaustaista kuntalaista osallistumaan juhlavuoden avaukseen. Tavoitteena oli − teeman mukaisesti − saada osallistujiksi läpileikkaus kaikista suomalaisista, yhteensä 1 700 vierasta. Avajaisissa muun muassa esiteltiin juhlavuoden teemat ja tapahtumia sekä jaettiin tunnuskilpailun palkinnot. Tasavallan Presidentti toimi juhlavuoden avaajana.

SuomiAreena: uus- ja ulkosuomalaistapahtuma 18. heinäkuuta Porissa
Tavoitteena oli keventää itsenäisyysjuhlintaan perinteisesti liittyvää vakavuutta herättelemällä yhteiskunnallista keskustelua leppoisaan kesäaikaan. SuomiAreenan ja MTV3:n oli osa jatkumoa (kesällä 2006 Eduskunta 100 vuotta, kesällä 2007 Suomi 90 vuotta). Keskustelufoorumin teema oli "Suomi-kuva läheltä ja kaukaa". Kommentaattoreiksi foorumiin toivottiin puolueiden puheenjohtajia. Lisäksi järjestettiin musiikillisia oheistapahtumia.

Iloinen Vartti Itsenäiselle Suomelle 5. joulukuuta klo 12.00 kaikkialla Suomessa
Itsenäisyyspäivän aattona 5.12.2007 vietetään koko kansan yhteistä juhlahetkeä klo 12.00. Iloinen Vartti Itsenäiselle Suomelle -tapahtuman tarkoitus on tarjota suomalaisille ja Suomen ystäville yhteinen kokemus itsenäisyyden juhlinnasta. Keskeinen tavoite on tehdä yhteisestä hetkestä iloinen poiketen perinteisestä itsenäisyyspäivän vietosta.