Allsång


En central del av evenemanget En Glad Kvart var ”hela folkets karaoke”, en gratulationssång till Finland. Det var tre sånger som tävlade om att bli valda (Arvon mekin ansaitsemme, Lähteellä ja Sininen ja valkoinen), och den vinnande sången sjöngs på självständighetsdagens afton.

Man har kunnat rösta antingen på webben eller med ett postkort. Röstningen slutade den 23 november kl. 24.00. Kultur- och idrottsminister Stefan Wallin offentliggjorde resultatet torsdagen den 29 november vid en presskonferens på undervisningsministeriet.

Jukka Kuoppamäkis låt Sininen ja valkoinen vann omröstningen med sammanlagt 12 609 röster. Som två kom folkvisan Arvon mekin ansaitsemme med text av Jarkko Juutinen. Visan fick sammanlagt 4301 röster.  Den tredje platsen gick till Vid en källa (Lähteellä) med text av J.L. Runeberg och översättning av Elias Lönnrot. Vid en källa samlade 3742 röster.

Orden till den vinnande sången publicerades den 4 december i tidningar i hela landet och visades med text på tv som direktsändning.

Ett varmt tack till alla som deltog!

Sininen ja valkoinen (ord)